Rólam

A történetem

Számomra a gyöngyfűzés terápia a léleknek, általa közelebb jutok önmagamhoz, törődés magammal. Az ékszerkészítés kreatív folyamata során lehetőségem van lelassulásra és a jelen pillanatának teljes megélésére.

Immár 3 éve készítek gyöngyékszereket, különböző technikákkal. A gyöngyfűzés, gyöngyhímzés és a kumihimó technikát szeretem a legjobban.

Egyedi ékszereimet minőségi japán, cseh illetve görög kerámia gyöngyökből, üveggyöngyökből készítem.

Eredeti és ma is szeretett hivatásom a gyógypedagógia egyik területe, a logopédia. Gyerekkorom óta élem meg a megfogható anyaggal való teremtés, talán már művészi szintű alkotás örömét. Nagymamám és édesanyám kötött, hímzett, édesapám népi fafaragással foglalkozott, eredeti szakmája mellett. Természetessé vált, hogy kislány koromtól, mindig valami kreatív dologban én is részt vettem, de ennek formája mindig változott.

Az ékszer készítés is már egyszer rám talált, de akkor a horgolás technikáját választottam. Majd hosszú évekre eltávolodtam a kézzel készített ékszerektől, diplomák megszerzésével, tanulással, családdal telt az idő.

Néhány éve nyáron megtaláltam pár kallódó régi gyöngyös dobozom és a másnap reggel már gyöngyözés közben köszöntött rám. Nagyon szeretem, hogy a mindennapok nehézségeiből, a fárasztó zakatolásából, úgy tudok kilépni, hogy csend vesz körül, teljes az elmélyülés az alkotás folyamatában, egy fajta téren és időn kívüliség, lehet szabadon szárnyalni. Ilyenkor megszűnik minden más, csak az én kis zárt világom van, önmagamat varázsolom el. Érzéseimet, gondolataimat belefűzöm az ékszerekbe.

Alkotási folyamat

Az alkotási folyamatban a legjobb az az út, amin végig megyek, mire elkészül az adott ékszer. Jó érzés, mikor a folyamat végén valami szép, sok időt és türelmet igénylő darab valósággá válik és valakinek örömöt szerez.

A folyamat része a tervezés, és a megálmodott ékszer elemeinek összeválogatása. Van, hogy saját tervezésű egy ékszer, de előfordul, hogy vásárolt mintákból alkotok, ami nem pusztán egy reprodukció, hanem újraformálása az eredetinek, aszerint, hogy a lelkem rezdülései miként irányítják a kezemet. Így aztán minden ékszer más lesz.

Általában a színek ragadnak meg elsőként. Hosszú órákig, de van, hogy napokig keresem a megfelelő színeket, árnyalatokat, amelyekből aztán összeáll a fejemben egy kép. A gyöngyök formái, méretei, anyagai rengeteg játékosságot kínálnak.  A legtöbb alkotáshoz egy vers, vagy zene ad inspirációt, vagy épp az alkalom, amire készülnek. Folyamatosan új technikákat tanulok meg, próbálok ki. Igyekszem a különböző anyagokat, formákat, színeket újszerűen, akár meghökkentően társítani.

Talán legjobban mégis azt szeretem, ha tudom kinek készül az ékszer, mert akkor olyan érzés, mintha alkotás közben, a lelkünk egymás mellett ücsörögne.

Rólam mondták

Szeretnél Te is ilyen ékszereket?